Przygotowywanie i gotowanie jedzenia dla dzieci nie jest trudne, jednak ze względu na to, że masz do czynienia z dzieckiem bardzo trzeba zwracać uwagę na higienę. Bardzo ważne jest przed gotowaniem dokładne umycie warzyw i owoców.
Wyposażenie
Większość potrzebnego sprzętu znajdziesz w swojej kuchni ( np. tarka, sitko, czy tłuczek). Większość osób posiada również ręczny blender elektryczny. Urządzenie to jest łatwe w czyszczeniu i bardzo przydatne przy robieniu małych porcji.
Gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów na przygotowywanie posiłków. Można kupić specjalnie do tego zaprojektowany parowar lub wybrać tańsze rozwiązanie i gotować na koszyku.
Sterylizacja
Na początku bardzo ważne jest aby wygotować dokładnie butelki i smoczki. Ciepłe mleko jest doskonałą pożywką dla bakterii i jeśli dokładnie nie wymyjesz i wygotujesz butelek i smoczków Twoje dziecko może bardzo zachorować.
Nie trzeba sterylizować innych akcesoriów potrzebnych do gotowania takich jak tarki czy blenderer, jednak trzeba utrzymywać je w czystości. Dobrze jest umyć je w zmywarce a następnie dokładnie wytrzeć czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
Butelki i smoczki i inne akcesoria należy dokładnie sterylizować dopóki dziecko nie skończy jednego roku. Kiedy maluch zaczyna raczkować i brać wszystko do buzi nie ma sensu sterylizować łyżeczek czy innych akcesorii. Wystarczy wymyć je w zmywarce lub gorącej wodzie.
Gotowanie na parze.
Gotowanie na parze jest najlepszą sposobem aby zachować świeży smak i witaminy. Witamina B i C są rozpuszczalne w wodzie i łatwo mogą być zniszczone przy długotrwałym gotowaniu szczególnie gdy jedzenie gotowane jest w wodzie. Brokuł traci ponad 60 procent przeciwutleniaczy kiedy jest gotowana ale mniej niż 7 procent kiedy jest gotowana na parze.
Gotowanie
Warzywa czy owoce należy obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Do gotowania dobrze jest użyć małą ilość wody. Uważnie gotować tak aby nie wygotować wody. Aby zrobić idealnie gładkie puree należy podczas blendowania dodać wody z gotowania albo mleka modyfikowanego.
Pieczenie
Jeśli przygotowujesz posiłek dla pozostałych członków rodziny w piekarniku – możesz upiec ziemniaka, batata, lub dynię piżmową dla swojego dziecka. Nakłuj warzywa i piec dopóki nie zrobią się miękkie. Pokrój na pół ( usuń pestki przed rozgnieceniem) wyciągnij miąższ i zblenduj z wodą lub mlekiem modyfikowanym.
Mrożenie
Jeśli Twoje dziecko je bardzo małe ilości, szczególnie w pierwszym etapie rozszerzania diety – można przygotować większe porcję i mrozić je w małych pojemnikach. Dzięki tej metodzie w kilka godzin możesz przygotować miesięczny zapas jedzenia dla swojego dziecka, Bardzo pomocny może być tygodniowy plan posiłków….
Ugotuj i zblenduj, poporcjuj jedzenie w pojemniki najszybciej jak jest to możliwe. Aby zachować najwyższą jakość bardzo ważne jest to aby każdy posiłek był przechowywany w zamykanych pojemnikach. Najlepsze są pojemniki z silikonu z przykryciem. Jedzenie powinno być przez pierwsze 24 godziny zamrażane w conajmniej -18 stopniach przez pierwsze 24 godziny.
Kiedy dziecko zaczyna jeść większe porcje jedzenia możesz kupić większe pojemniki specjalnie zaprojektowane do mrożenia jedzenia dla dzieci. Zawsze przy mrożeniu naklejaj etykietki z zawartości i datą mrożenia. Odmrażaj jedzenie wyciągając ją z zamrażalnika 7 godzin przed podaniem podgrzewając w rondelku lub podgrzewaczu. Zawsze podgrzewaj jedzenie do bardzo wysokiej temperatury i potem wystudź do pokojowej temperatury. Bardzo ważne jest aby sprawdzić przed podaniem dziecku czy posiłek jest w odpowiedniej temperaturze.
Ważne
- nigdy nie zamrażaj ponownie rozmrożonego pokarmu,
- nie przechowuj w lodówce wcześniej podgrzanego, rozmrożonego pokarmu aby go podać dziecku,
- rozmrożone jedzenie w lodówce należy podgrzać i podać dziecku w ciągu 24 godzin,
- czasem możesz dodać odrobinę przegotowanej wody do rozmrożonego posiłku – zamrożony pokarm czasem może trochę zgęstnięć,
- Jedzenie dla dziecka może być przechowywane w zamrażalniku przez osiem tygodni,