Dlaczego dzieci powinny jeść kaszę jaglaną? Po pierwsze obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych takich żelazo i miedź, niż pszenica, jęczmień i żyto. Szczególnie jest to ważne dla niemowlaków, które są zagrożone anemią. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci. Składniki te powoli uwalniają się do krwi podczas trawienia, dzięki czemu zapewniają mózgowi stały dopływ energii.Kasza jaglana nie wywołuje alergii jest również bezglutenowa. Naukowo udowodnione są jej właściwości przeciwwirusowe. Pomaga przy katarze, czy kaszlu (zmniejsza stan zapalny błon śluzowych).Niestety zboża te poprzez zanieczyszczenie chwastami mogą zawierać szkodliwe substancje atropinę i skopolaminę dlatego niemowlętom należy podawać kaszki z odpowiednimi certyfikatami przeznaczone tylko dla dzieci.